docent op maat
Hands on
Het onderwijssysteem in Nederland is een systeem dat prima werkt voor het grootste deel van de jongeren. Scholen hebben over het algemeen weinig tijd om extra aandacht aan individuele leerlingen te geven, zeker aan leerlingen die anders leren, anders denken of anders doen. Soms kom je zelfs thuis te zitten, je wordt een ‘Drop-out’. Voor deze leerlingen kunnen wij wellicht een oplossing bieden.
Kennismaken
Om er achter te komen of we een oplossing kunnen bieden, beginnen we met een reeks van ongeveer 5 lessen. Tijdens deze periode kijken we of het vak prepareren iets voor de leerling is. Tevens kunnen we ervaren of er een klik is tussen de leerling en mijzelf. In deze eerste periode gaan we direct met het prepareren aan de slag.


Meer dan prepareren
Als er een klik is en de leerling heeft na de eerste ervaring met het vak nog steeds de motivatie om door te gaan, dan maken we afspraken over het vervolg.
Het traject omvat naast het leren prepareren ook andere onderdelen, zoals het maken van een portfolio op de computer, het afleggen van werkbezoeken. Ook de meer basale vaardigheden zoals op tijd komen, (beleefd) communiceren als dingen anders lopen dan verwacht en verantwoordelijkheid nemen voor je werk, komen aan bod.
Wekelijks heeft de leerling een dagdeel praktijkles. Het andere dagdeel wordt gevuld met het opstellen van het portfolio of werkbezoeken. De leerling is veel zelfstandig (onder begeleiding) aan het werk om de informatie op te zoeken.
het Portfolio
Het portfolio is voor de leerling een weergave van zijn ontwikkeling, zowel vaktechnisch als persoonlijk.
De leerling maakt een pragmatisch portfolio, geen toeters en bellen, geen fancy app. Gewoon laten zien waar je mee bezig bent geweest, wat je hebt geleerd en hoe je daar bent gekomen. We gebruiken hiervoor MS Word, MS Excel en het internet. Het portfolio bevat ook foto’s.
In aansluiting op hetgeen het ministerie verwacht van een portfolio, komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:
- wat heb ik geleerd
- verslagen bedrijfsbezoeken
- wetgeving rond prepareren
- justitie
- de Nederlandse rechtstaat (verkiezingen, eerste en tweede kamer)
- gelijkheid (gender, ras, geloof)
- het nieuws
- onderzoek naar chemische stoffen
- rekenen met procenten en verhoudingen
- werken met tabellen en formules in MS Excel
- diverse functies binnen MS Word
- etc.


vaktechnische kennis
Vanaf het eerste moment starten we met het leren prepareren. De leerling krijgt een dode vogel in handen welke na twee of drie dagdelen door de leerling is opgezet. Leren door doen en fouten maken mag. Na deze eerste vogel gaan we door met de volgende dieren, zowel vogels als zoogdieren. In de eerste periode werken we met de kleinere diersoorten.
We besteden aandacht aan het leren kennen van de soorten (o.a. Latijnse namen), het veilig leren omgaan en het werken met de te gebruiken stoffen, machines en verschillende materialen.
De leerling leert de namen van het handgereedschap en de elektrische apparaten, waar hij ook in andere beroepen iets aan heeft. Daarnaast maken we in de taxidermie gebruik van veel verschillende materialen (hout, metaal, polyester, verf, etc.) waarover ze tijdens de lessen ook kennis over opdoen.