Het grootste deel van de in Nederland levende dieren zijn beschermd. Dit kan zijn door wereldwijde-, Europese- of Nederlandse wetgeving. In een enkel geval (vaak bij jachtwild) kunnen de regels zelfs per provincie en per periode verschillen.
Meer informatie op de site van het ministerie. (Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland)
https://www.rvo.nl/onderwerpen/beschermde-dieren-en-planten/vogels-prepareren
Het feit dat bijna alle dieren in Nederland zijn beschermd wil niet zeggen dat ze niet geprepareerd mogen worden. Om alle wetgeving rond (dode) dieren hier te gaan uitleggen gaat wat ver maar als u zich aan een aantal richtlijnen houdt is de kans groot dat u niet illegaal bezig bent. Wilt u zich in de nieuwe regelgeving verdiepen, de volgende teksten eens doorlezen. (waarschuwing: juridische taal met erg veel verwijzingen)
– EU Basisverordening (CITES verdrag)
– Vogel- en Habitatrichtlijn
– Benelux verordening
– Omgevingswet
– Besluit Activiteiten Leefomgeving (BAL), hoofdstuk 11
Vogels, geen jachtwild.
Voor inheemse vogels geldt in Nederland een meldplicht in het systeem van RVO. Dit betekend dat u de gevonden vogel binnen drie dagen in dit systeem moet aanmelden en voorzien van een merkteken, verstrekt door RVO. De meeste mensen hebben deze merktekens niet (zijn aan te vragen via de site van RVO maar dit duurt tot 14 dagen) en daarom is het ook mogelijk om naar een preparateur te gaan die deze merktekens wel heeft. De melding wordt dan door de preparateur in het systeem van RVO gedaan waardoor de vogel ‘legaal’ is.
(boekje over de wet rond vogels: Vogels en de wet, Harm Dotinga)
Zoogdieren, geen jachtwild.
Voor deze groep van dieren gelden minder strenge/andere regels, het dier hoeft niet te worden aangemeld in een systeem. Als u een zoogdier vindt moet u hierbij een ‘verklaring van legale herkomst’ hebben die u zelf mag opstellen. Dit is wel wat minder vrijblijvend dan het op het eerste gezicht lijkt, de verklaring moet aan een aantal eisen voldoen. U kunt een verklaring hier downloaden. Een preparateur zal u, als u het dier ter preparatie aanbiedt, naar deze verklaring vragen. (U kunt de verklaring ook samen met de preparateur invullen)
Jachtwild.
Ook hiervoor dient u een verklaring van legale herkomst/afschot te hebben. U kunt deze verklaring hier downloaden.
Dieren welke onder CITES vallen.
(Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora, wereldwijde wetgeving)
Wanneer het om een dier gaat waarbij CITES papieren behoren, (dit kunnen wilde maar ook gekweekte dieren zijn) dient u zelf voor de juiste CITES documenten (om het dier te mogen laten prepareren) zorgen. Neemt u hiervoor contact op met RVO, de uitvoeringsinstantie van het ministerie van Economische Zaken.
Aan het bovenstaande kunnen geen rechten worden ontleend.