Wat is taxidermie?

Als je het over taxidermie hebt, in de volksmond vaak opzetten of prepareren genoemd, denken veel mensen aan bijvoorbeeld het eekhoorntje bij opa aan de muur. Taxidermie is echter veel meer dan dat.

De basis van de taxidermie is het zo behandelen van de huid dat ‘het dier’ lang goed blijft en het er uitziet alsof het nog leeft. Hiervoor halen we de huid van het dode dier af, behandelen hem zodat hij niet vergaat en plaatsen hem vervolgens om een kunstvorm van bijvoorbeeld houtwol of schuim. Dit is de bekendste van de toegepaste technieken binnen de taxidermie maar er is meer.

Andere vormen van prepareren zijn:
-vloeistofpreparaten (‘op sterk water zetten’)
-corrosiepreparaten (Alleen bloedvaten m.b.v. kunsthars zichtbaar)
-skeletteren (schone botdelen van het dier als ‘geraamte’ weer in elkaar gezet)
-plastineren (Weke delen m.b.v. siliconen houdbaar maken, deze techniek gebruiken ze onder andere bij Bodyworlds)
-diaphoniseren (preparaat in glycerine waarbij het skelet is gekleurd)
-drogen (delen van dieren door drogen wat langer houdbaar maken)
-etc.

Naast vogels en zoogdieren kunnen allerlei andere levensvormen geprepareerd worden. Je kan hierbij denken aan amfibieën, reptielen, vissen, maar ook ongewervelde dieren en planten. We hebben geen ‘algemene manier van prepareren’ welke voor alle levensvormen kan worden gebruikt. In sommige gevallen is prepareren zelfs niet goed mogelijk of alleen met een slecht resultaat. Als alternatief kan soms een afgietsel worden gemaakt. Zowel geprepareerde levensvormen als afgietsels moeten in meer of mindere mate bij worden (bij)-gekleurd.

Webproof Webdesign Wordpress